De route van Maarten de Ridder
Op zijn 62e trok Maarten de Ridder, tot dan altijd vrachtwagenchauffeur geweest, de stoute schoenen aan en ging de opleiding tot buschauffeur volgen. Zijn werk als vrachtwagenchauffeur combineerde hij 27 jaar lang met werken in de kroeg. Totdat iemand tegen hem zei: “je werkt in de kroeg en je rijdt vrachtwagen; is buschauffeur niks voor jou?”. En zo geschiedde.
Maarten heeft in de jaren als vrachtwagenchauffeur nogal wat voor zijn kiezen gehad. Na een ongeluk met een heftruck en zijn ontslag wat daarop volgde, komt Maarten een tijdje thuis te zitten. Hij gaat echter niet bij de pakken neer zitten en gaat kickbokslessen volgen. Het bevalt hem goed, en het kickboksen doet hij nog altijd vier keer in de week met veel plezier.

Maarten de Ridder
Buschauffeur Arriva Brabant
Zijn werk als vrachtwagenchauffeur combineerde hij 27 jaar lang met werken in de kroeg. Totdat iemand tegen hem zei: “je werkt in de kroeg en je rijdt vrachtwagen; is buschauffeur niks voor jou?”. En zo geschiedde.
Aan de slag als buschauffeur
In 2019 solliciteert Maarten bij Allroad, en met succes: hij gaat aan de slag voor Arriva in Breda. Over Breda is overigens geen twijfel mogelijk. Als geboren en getogen Bredanaar vertelt hij trots: “er is maar één stad, en dat is Breda. De parel van het zuiden. Een andere stad is absoluut geen optie.”. Het liefst werkt hij diensten van vijf à zes uur per dag, zodat er nog genoeg tijd overblijft voor het kickboksen. Zijn favoriete route is naar eigen zeggen toch wel Haagse Beemden: “Ik moet 300 bochtjes maken als ik de wijk door moet. Kleine bochtjes, grote bochtjes; 300 keer dat je moet insturen en weer uitsturen. Een uitdaging dus.”. Wat het bus rijden in eigen stad zo leuk maakt, is dat je wel eens bekenden tegenkomt, die dan verontwaardigd roepen “Hé, wat doede gij op de bus?”. Maarten kaatst de bal dan meteen terug: “Ja, wat doede gij in mijn bus?”.
Dankbaarheid
Wat het werk volgens Maarten zo mooi maakt, is de dankbaarheid van de mensen. Hij noemt Corona als voorbeeld. Met name de ouderen, die waren blij en dankbaar dat ze toch met de bus konden om hun boodschappen te doen. Tegenwoordig kun je natuurlijk overal boodschappen bestellen, maar ze willen ook graag de deur uit. “En dan ben je blij dat je rijdt, met één mevrouw door de hele Haagse Beemden, een rit van bijna een uur”, vertelt hij. Wanneer hij gevraagd wordt naar de minder leuke kanten van het werk, antwoordt Maarten steevast: Agressie. De agressie in de bus is hoog.”. Gelukkig heeft hij voor zulke momenten een alarmknop binnen handbereik, waarmee hij in direct contact staat met ASL, de centrale.

De toekomst
“Als het kan blijf ik tot mijn 70e rondjes rijden. Ik ga dan ook op een partybus rijden. Dan heb ik de combinatie tussen bus en kroeg!”.
Als ik Maarten vraag naar zijn toekomstplannen is hij heel stellig: “als het kan blijf ik tot mijn 70e rondjes rijden. Ik ga dan ook op een partybus rijden. Dan heb ik de combinatie tussen bus en kroeg!”. Op de bus, daar zit Maarten in ieder geval wel goed. Hij is blij met de switch die hij heeft gemaakt en hoopt dit werk nog lang te kunnen doen.